Almeria

Almeria
Det var år 955 AD som den blåögde kalifen Abd ar Rahman den tredje bestämde sig för att bygga ett fort vid Almeria. Kalifen av Cordoba förvandlade därmed den lilla byn vid kusten till en viktig hamn. Platsen där fortet Alcazaba finns fortfarande att skåda. Det var en viktig anledning till att Almeria förblev en viktig hamnstad under nära 200 års tid. När du reser till Almeria så kan du besöka ett kristet slott från 1500-talet som ligger på platsen där det ursprungliga fortet en gång låg. Utsikten är helt fantastisk. I norr så ser du Tabernas öknen där Lawrence av Arabien sköts. I söder så kan du blicka ut över de färgglada hustaken och sedan Medelhavets blåa vatten.

En varm plats mitt i vintern

Den som vill fly den kalla svenska vintern kan satsa på en resa till Almeria. Här är det varmt och skönt mitt i vintern. Staden har en mysig layout som du kan upptäcka till fots. Då vädret inte är för varmt så är detta en bra aktivitet. Ta chansen att gå omkring och se närmre på gamla byggnader, torg och parker.

En historisk plats

Almeria har en lång och spännande historia. Som så många andra byar och städer i Andalusien så kommer du att se spår av de krig som har förts mellan kristna och muslimer. Dessutom så har naturen utsatt staden för en hel del påfrestningar. Under 1500-talet så drabbades Almeria av en jordbävning. Efter jordbävningen så var det inte mycket av det ursprungliga fortet Alcazaba som fanns kvar. Men när du beger dig till denna plats så kan du fortfarande se väggar och torn. De har nämligen rekonstruerats. Här finns också välskötta trädgårdar, dammar med ornament och fontäner såväl som ruiner från palatset som en gång fanns här. Almeria är en historisk plats så det är inte så dumt att få veta lite mer av en guide på plats. Du kan alltid njuta av att se på allt det vackra som finns i staden. Men med mer förklaring så blir historien levande för dig på ett helt fantastiskt sätt.

Almeria i filmer

Det har spelats in flera filmer i Almeria så du kanske kommer att känna igen dig trots att du aldrig har varit i staden. Bondfilmen Never Say Never Again har scener där agenten flyr kulor från banditer i den lilla spanska staden. Dessutom så har Spielberg använt Almanzor Street som plats för en biljakt med jeep i Indiana Jones and the Last Crusade. Kanske kommer du också att känna igen torget med palmer som ses i filmen Patton om andra världskriget. Katedralen som finns på plats är byggd både som andlig plats och som ett fort. Men den är inte stadens äldsta byggnad. Den finns vid närliggande Plaza Bendicho. Casa de los Puche är ett spännande hus att se närmre på. Den har också figurerat i filmer från Hollywood.

Sandstrand precis vid staden

Det tar inte lång tid att promenera till Almerias sandstrand. Den är vacker och mycket trevlig att besöka. Vid stranden så finns det hotell och även caféer men det känns inte belamrat. Småstadsidyllen består trots att Almeria är en mycket populär turistdestination. John Lennon ska också ha älskat Almeria och det sägs att han skrev delar av texten till låten Strawberry Fields Forever med utsikt över stranden. Det sägs också att John Lennon började med sina runda glasögon i Almeria.

Besök stadens museum

I Almeria så finns det ett mycket spännande museum där du kan se arkeologiska presentationer. På översta våningen så finns det en mycket intressant utställning som visar dig stadens historia.

En säker och trevlig stad

De flesta delarna av Almeria är säkra och det särskilt de som är till för turister. Om du befinner dig i staden på kvällstid så ska du undvika de gamla fiskekvarteren i La Chanca. Där kan det bli lite stökigt. Slottet San Cristobal som ligger lite högre upp är också en plats som är bäst att besöka på dagtid tillsammans med andra turister.