Shopping

Shopping

Det finns en hel del att shoppa i Andalusien. Vad du vill ta med dig hem beror givetvis på din smak och budget. Men shopping behöver ju inte bara handla om att skaffa saker. I Spanien så är det minst lika intressant att uppleva den stämning som uppstår på marknader och i gamla stadskärnor där lokalbor erbjuder sina hantverk.

Marknader – Mercados

I varje stad och by så finns det en marknad. Det här är gammal tradition i Andalusien och en mycket vanlig del av livet i Spanien. Marknaderna har inte slagits ut av moderna mataffärer vilket är trevligt. En typisk andalusisk marknad är full av ljud, färg och dofter. Det spelar ingen roll om du är ute efter att köpa något eller inte. Det kommer att vara spännande att vandra genom marknaden och njuta av alla intryck.

Öppettider för marknader varierar. Det finns städer där den lokala marknaden bara är öppen en eller två dagar per vecka. Det är alltid samma dagar så du kan rätt så snabbt ta reda på när det kan vara lämpligast att resa till en mindre by. Städer som ligger nära varandra tar hänsyn till de marknadsdagar som gäller så att de inte krockar. Det är praktiskt för turister.

Det är också vanligt med söndagsmarknader och loppmarknader. Dessa finner du särskilt i de kuststäder som är populära bland turister. På dessa marknader kan du lätt hitta billiga böcker såväl som saker du behöver till köket.  Det finns både inomhus- och utomhusmarknader så du kan välja rätt i enlighet med väder.

Marknaderna som är kontrollerade av myndigheter som finns lokalt öppnar för det mesta vid 9.00 på morgonen. De håller sedan öppet fram till 13.00. Du kommer att kunna köpa saker som färdig mat, grönsaker och frukt, fisk, skinka, kläder, plantor, skor, keramik, musik och läderprodukter på de flesta marknader i Andalusien. Det går bra att pruta.

 

Sommarmarknader

Det finns några sommarmarknader som är särskilt till för turister och som håller öppet sent på kvällen. De här marknaderna erbjuder också musik och annan underhållning. De har ställen där du kan äta. Puerto Banus är ett exempel på den här typen av turistmarknad. Den erbjuder hantverk, kläder, keramik och konst. En annan turistmarknad som håller öppet under sommaren är Sotogrande på Riviera del Marlin i Sotogrande hamnen.

 

Shoppa nyttigt te

Om du befinner dig i Granada i Spanien så ska du köpa örtte. Det här är en mycket trevlig present att ta med sig hem. Det finns många olika sorter i staden och de är lätta att hitta. Det är populärt med mynta-te från Marocko och så finns det teer som har inslag av apelsin och som kallas för Flores de Azahar.

 

Olivolja

I södra Spanien så finner du gott om olivolja av hög kvalitet. Det här kan du shoppa med dig hem till dig själv och till vänner. Olivoljan finns på marknader såväl som i vanliga butiker. Du kan också be om att få flaskan inslagen på ett sätt som gör att den skyddas under resan hem.

 

Spansk choklad och kakor

Det är också populärt med choklad och bakverk i Andalusien. Det finns fabriker som tillverkar choklad och många gånger så har chokladen smak av lokala inslag som hallon, mango och mandlar. Varje by har sin egen specialitet och du kan lätt hitta bagerier som tillverkar lokala delikatesser som du kan äta på plats.

 

Spansk skinka

Den spanska skinkan kallas för Jamon Serrano eller Jamon Iberico. Om du får skinkan vacuum-förpackad så krävs ingen kylning. Då kan du ta den med dig hem. När du ändå köper skinka så kan du också passa på att shoppa den vita ost som ofta äts med skinkan. Den behöver dock kylas för att hålla sig längre.

 

Kläder

Du kan shoppa kläder i de flesta stora spanska städer i Andalusien. Kända märken finns sida vid sida om butiker med lokala designers. Dessutom så kan du hitta butiker som har de traditionella dräkterna som används då det dansas flamenco.