Malaga

Malaga

Solkustens huvudstad heter Malaga och det här är en mycket trevlig stad att besöka. Staden ligger vackert vid vattnet men det finns mer än fina stränder att upptäcka när du reser hit. Här finns det en hel del att lära om Spaniens muslimska förflutna. Dessutom så är detta Pablo Picassos födselstad så räkna med att finna spår av den världsberömda konstnären i museum.

Om du kommer under en av stadens festivaler så kan du också uppleva Andalusisk kultur på nära håll. Det ordnas med flamencoshower och så kan du testa sherry som tillverkas lokalt. Allt detta tillsammans med några av världens bästa stränder, fenomenal shopping och så golf på solkusten gör Malaga till ett givet val under semestern i södra Spanien.

Här är några tips på saker att se och göra då du kommer till Malaga.

La Alcazaba

Det moriska fortet La Alcazaba syns tydligt från Malagas gator. Det här är ett monument från tiden då området regerades av araberna. Det har stått på plast i över tusen år och har hela tiden renoverats vilket har lett till att det fortfarande är i så gott skick.

Fortet har två olika murar som skyddar ett inre och ett yttre citadell. Det yttre citadellet har vackra trädgårdar med fontäner och gångvägar som araberna byggde med hjälp av gamla romerska kolumner. Det inre citadellet är palatset och här finns det också tre vackra trädgårdar.

Matturer

I Malaga så kan du ge dig ut på matturer. Det finns ordnade turer med guide som tar dig till de bästa restaurangerna. Du kan till exempel gå på tapastur och testa olika typer av tapas. Det här kan vara ett kul sätt att äta gott samtidigt som du lär dig mer om kulturen och berättelserna bakom måltiderna.

En romersk teater

Alldeles nedanför fortet Alcazaba så finns det en gammal romersk teater. Teatern användes under några hundra år men glömdes sedan bort och användes som stenbrott under morernas tid. 1951 så upptäcktes teatern och den är faktiskt fortfarande i rätt så gott skick. Det finns platser att sitta och här kan du besöka ett center där de visar vad som har hittats på plats.

Katedralen i Malaga

Den är ett magnifikt byggnadsverk och väl värd att se lite närmre på. Malagas katedral tog mer än 150 år att bygga. Det gjorde att den inkluderar flera olika stilar. En del av katedralen är mer renässans medan en annan är mer barock. Fasaden är imponerande med valv, kolumner och pelare med figurer.

Katedralens torn är över 84 meter högt. Det är det andra högsta tornet i Andalusien efter La Giralda i Sevilla. Det skulle ha blivit ett torn till i söder, men det byggdes aldrig då pengarna för bygget behöves till annat.

Castillo de Gibralfaro

Det här är också en plats som ligger lite ovanför staden. Fortet byggdes med tanke på försvar och krig. Här finns det utsiktstorn och ramper som har förblivit intakta. Platsen har haft ett fort i över 2500 år och det finns många spännande historiska berättelser som utspelade sig här.

Museo del Vidrio

Det här museet är ett litet hus från 1600-talet. Det är högt i tak och inredningen är autentisk och mycket vacker. Men det som lockar många till detta museum är samlingen av antikt glas som är flera tusen år gammal. Du kan se objekt som kommer från fenicierna, romarna, de gamla grekerna och egyptierna.´

Det är spännande att se en skål av glas som är över 2000 år gammal. Dessutom så finns det mycket vacker glaskonst från Venedig. Den har bara några hundra år på nacken!

Dags för marknad

Marknaden är en viktig plats i varje stad i Spanien. Livet i Malaga kretsar till stor del omkring Ataranzas marknaden. Här kan du köpa färsk mat och priserna är mycket bra. Byggnaden är också en upplevelse. Den är gjord av glas och järn med vackra målade glasfönster. Köp frukt, kött, ost, bröd och kanske lite lokal honung eller sherry.