Bra att veta

Bra att veta

Innan du packar väskan för att åka till Andalusien så finns det lite saker som du bör tänka på. Södra Spanien bjuder på några av Europas vackraste vyer. Här finns det en underbar blandning av vackra landskap och spännande historia och kultur. Du kan behöva minst en vecka om du vill hinna med att se många historiska platser och njuta av alla lokala maträtter.

Här är några saker som kan vara bra att veta om Andalusien inför din resa.

Du behöver ingen adapter

I Spanien så har de precis som i Sverige spänning på 230 V och frekvens på 50 Hz. Stickkontakterna i Andalusien är av typ C, F och J så du behöver ingen adapter.

Det är lätt att ta sig mellan städer

De främsta städerna i Andalusien är Sevilla, Granada, Cordoba, Malaga och Cadiz. Du kommer antagligen att flyga till Sevilla och sedan så kan du resa vidare med buss eller tåg. Det är inte svårt att navigera mellan städer med tåg och buss. Det är också enkelt att komma till södra Spanien från Madrid med tåg vilket kan vara bra att veta då du planerar din resa.

Du kan betala med euro

Spanien är med i EU så det är mycket enkelt att resa in som svensk. När du vill betala så kan du för det mesta använda ditt kreditkort men det kan också vara bra att ta med kontanter. Växla in SEK till euro så att du har fickpengar för taxi, fika och annat som du inte vill betala med kort.

Vänligt men svårt att kommunicera

Du kan använda dig av engelska i södra Spanien men det är få som verkligen förstår. För det mesta så får du ta dig fram med gester och med Googles översättare online. Folk är vänliga och de försöker hjälpa till då de kan. Det finns alltid någon som kan visa vägen och utbildade ungdomar kan föra en konversation på hjälplig engelska.

Skinka och oliver

Andalusierna älskar sin skinka och oliver. Skinka heter jamon på spanska och det finns två varianter. Den som kallas för Iberico är dyrare. Det beror på att Iberico grisarna matas med ekollon dagarna innan de slaktas vilket ger ett bättre kött.

Oliver ser du ofta på tapastallriken som du får då du beställer en drink på en bar eller i en restaurang. Dessutom så finns det gott om olivolja som produceras lokalt. Den kommer du att se på borden på alla ställen där du äter.

Du behöver ingen vaccination

Du behöver ingen särskild vaccination för att vistas på säkert vis i Spanien. Tänk på att det givetvis är så att du kan reagera på lokala bakterier och virus. Dessutom så kanske du inte tycker att vattnet som finns i kranen smakar så gott. Köp vatten på flaska och se till att du har gott om vätska med dig under varma sommardagar då du vistas utomhus!

Flamencon är till för dig

Om du frågar lokalbor om flamencon så kommer du att inse att det här är något som de sysslar med mest för turisters skull. Granada ses som en av de viktigaste platserna för flamenco och här kan du se shower som framförs av romer.

Måndagar är det stängt!

I Andalusien så kan det vara stängt på måndagar. Många butiker stänger på söndagen och fortsätter sedan att vara stängda under hela måndagen. Detta särskilt i städer som Cordoba. Det här kan vara bra att tänka på då du kanske vill boka biljetter på plats eller köpa något särskilt. Det får du då göra i god tid och inte räkna med att måndag är arbetsdag som i Sverige.

Sommar är samma sak som högsäsong

Under sommaren så är det många européer som vill resa till Andalusien. Mellan juni och september så är det högsäsong. Det är också då som det är som varmast i södra Spanien. Om du vill få billigare biljetter så ska du satsa på att åka mellan oktober och maj.