Cadiz

Cadiz

Trots att du kanske läste lite spanska på gymnasiet så kommer du inte ihåg mer än frasen vamos a la playa, låt oss gå till stranden. Det är allt du egentligen behöver kunna på spanska då du kommer till Cadiz i Andalusien. Stränderna runtom denna lilla stad har fått utmärkelse efter utmärkelse som Europas allra bästa stadsstränder.

Bege dig till La Caleta stranden där du kommer att möta både turister och lokalbor. Det blir underbart bad under sommarsäsong, och då det är lite kyligare så kan du ta sköna promenader längsmed vattnet.

Vattnet omkring Cadiz har en blågrön färg och du kan på vissa ställen se en massa motorbåtar som har lagt ankare där det är lite grundare. Vad gör de alla där? Det ser nästan ut som en tavla av någon känd spansk konstnär…

Mer än vacker strand

Cadiz är så mycket mer än vackra stränder och vatten som har en färg som kittlar fantasin. Här är husen i den vita färg som du kommer att se i många av Andalusiens byar. Staden har gott om tapasbarer och spännande platser att besöka. Det här är en historisk del av södra Spanien där du kan känna historiens vingslag enbart av att gå omkring.

Ett måste för dig som gillar historia

Det sägs att Cadiz grundades av fenicier för över 3000 år sedan. Det här är en av Europas allra äldsta städer. Romarna har också slagit sig ner och det finns spår av deras tid i Cadiz. I och med att staden ligger så lägligt vid vattnet så har den haft en viktig funktion som hamnstad. Härifrån gick det fartyg till Amerika för handel av olika varor.

Gatorna är smala och det finns vackra torg med fontäner där du kan sitta och fundera lite på livet i skuggan av ett träd. Passa på att besöka ett museum eller få en guidad tur genom staden för att få veta mer om vad som hänt på plats.

Äta och dricka gott

Det finns också gott om restauranger och caféer där du kan äta och dricka gott. Något som är lite speciellt med Cadiz är att staden är mycket spansk. Många andra städer i södra Spanien har en mer multikulturell ton. Men i Cadiz så har tiden stått still och här ägs tapasbarerna av samma familj som har drivit dem i flera generationer.

Du kan dricka en cerveza (öl) eller kaffe. Livet är lugnt och behagligt och lokalbor tar sig gärna tid att kommunicera med dig så gott det går på den spanska du kan och den engelska de försöker med. Du kommer att äta på ställen där det har varit samma meny under 50 års tid. Det märks och är något som du bör uppleva.

När ska du resa till Cadiz?

Det är varmt och skönt i södra Spanien året om. Även mitt under vintern så kan du njuta av vårvärme som närmar sig sommartemperaturer. Mitt i sommaren så kan det bli för varmt då temperaturerna kan närma sig 40 grader.

Det är ofta festival på gång. Det kan vara religiösa festivaler såväl som kulturella evenemang. Räkna med fyrverkerier och fest på gator och torg. I Cadiz så har de en karneval i februari. Om du vill åka under festivalveckor så måste du boka i tid för då är det många som kommer och hotellrummen bokas snabbt upp.

Spännande upplevelser i staden

Det finns en massa kul att göra i Cadiz. Missa inte ruinen av den gamla romerska amfiteatern som är helt gratis att besöka. Du går omkring i en del av historien och det finns ett museum där du kan lära dig mer om platsen.

Du kan också klättra uppför Torre Tavira tornet och se ut över staden. Fram med kameran och föreviga den vackra utsikten. Stadens katedral har också ett torn som du kan klättra upp i för att njuta av utsikten.

På gatorna omkring Calle Columela så finns det kända butiker som Zara, Mango och Desigual. Här kan du shoppa kläder och det finns butiker med mat. Det är bara att promenera omkring och dyka in i butiker som ser intressanta ut.