Sevilla

Sevilla

Andalusiens huvudstad är en spännande plats där du kommer att känna historiens vingslag. Här finns det ett stort moriskt arv. Det här är något du märker bara av att ströva omkring i staden och se på byggnaderna som smyckas av färgglad keramik. Dessutom så finns det palats och Giralda tornet som en gång fungerade som minaret.

När du hör om Andalusien så hör du ofta om saker som är så typiska för Sevilla. Flamenco, tapas och toros. Det här är sådant som du kommer att kunna uppleva i staden men det finns så mycket mer. Kom då apelsin och jasmin blommar och andas in de ljuva dofterna.

Här är några tips på vad du kan göra och se då du reser till Sevilla.

La Giralda

Giralda är södra Spaniens högsta utkikstorn. Det här är klocktornet som finns precis vid stadens stora katedral. Du kan köpa en biljett som inkluderar katedral och torn. Tornet var från början en morisk byggnad. Den fungerade som minaret för moskén som en gång fanns på platsen.

Tornet är rätt så annorlunda för det har 34 ramper som leder upp till toppen. Det finns ingen vanlig trappa. Man valde ramper för att den muslimske böneutroparen skulle kunna rida upp i tornet istället för att gå upp. På vägen upp så finns det arkeologiska utställningar. När du väl når toppen så får du en helt fantastisk utsikt att fotografera.

Real Alcazar

Palatset används fortfarande av Spaniens kungafamilj. Det har blivit UNESCO-listat som ett världsarv. Om du betalar för det så kan du få se kammare och stadshallar. Nästan hela komplexet är byggt i Mudejar stil. Det är morisk arkitektur för icke-muslimska byggnader. Det utvecklades av Pedro den grymme under 1300-talet.

Plaza de Espana

Det här är ett monument som byggdes för Ibero-American utställningen 1929. Det finns i Maria Luisa parken. Torget har en rund form och kantas av en kanal. Vid torget så finns det ett rundat palats. I palatset så finns en hel del av stadens myndigheter. Här finns det statyer och annat spännande att se. Här finns det också en utställning av målade plattor som visar upp mat och kända monument i andra delar av landet.

Maria Luisa parken

Om du är ute efter en grön plats i Sevilla så är denna park ett måste. Den tillhörde från början San Telmo palatset och har funnits i över 500 år. I slutet av 1800-talet så gav Luisa Fernanda parken till staden och då gjordes den om. Här finns det små överraskningar i varje hörn. Det kan vara en damm, en paviljong eller kanske en liten skulptur.

Flamenco

Det spelar ingen roll vilken årstid det är. Du kommer att hitta flamencoshower på kvällstid. Om du beger dig till en tablao så kan du se en show med levande musik och samtidigt äta och dricka gott. Om du kommer att bo nära katedralen så är ett tips Tablao El Arenal. Där ges det två föreställningar per kväll. Varje föreställning är 1,5 timmar lång. Du får äta tapas eller en hel middag samtidigt som du ser flamencon.

Arkeologi och konst

Passa också på att lära dig mer om regionen och staden på museum om arkeologi. Sevillas arkeologiska museum är en spännande upplevelse. Här finns det utställningar med saker som har funnits i regionen. Det finns föremål som är flera tusen år gamla. Du kan till exempel se en samling med 21 olika guldsmycken.

Du kan också besöka stadens konstmuseum som visar hantverk och annat som hör ihop med Sevillas historia. Det finns keramik från 1500-talet såväl som svärd och knivar som tillverkats i staden.

På Museo de Bellas Artes så kan du se målningar och skulpturer från Sevilla skolan. En hel del av utställningarna har religiös karaktär och kommer från kloster som finns runtom i staden. Men du måste inte gå till ett museum för att se konst. En enkel promenad i Sevilla kommer att ta dig förbi hus som har dekorerats på sätt som vittnar om hur rik denna stad har varit.