Cordoba

Cordoba

Staden var ett centrum i det medeltida Europa men står idag i skuggan av Sevilla och Granada. Cordoba ligger på Guadalquivirflodens norra sida och var Spaniens huvudstad under romarna och morerna. Om du är nyfiken på att se en riktigt väl bevarad moské från morernas tid i Spanien så ska du bege dig till Mezquita moskén som idag fungerar som en kristen katedral.

Innan de kristna intog staden så var den känd som en plats där olika religioner kunde leva sida vid sida. Men strax efter att de kristna tog makten så förändrades detta och under slutet av 1400-talet så fördrevs stadens judar som inte konverterade till kristendom.

Varför besöka Cordoba?

Idag så är Cordoba en fredlig stad där du kan besöka platser som ser ut i stort sett som de har gjort under hundratals år. Det här är en otroligt vacker plats med en massa kultur att bjuda på. Något som är riktigt bra då du kommer till staden är att du här kan promenera från plats till plats. Det är lätt att nå de olika kvarteren till fots.

Nämnda Mezquita byggnaden är ett måste. Här kommer du att se arkitektur som är helt unik. Inuti byggnaden så finner du en massa valv som hålls upp av pelare. Det här skapar en känsla av vågor upp mot taket.

Om du befinner dig i Malaga eller Madrid så kan du ta ett snabbtåg till Cordoba och njuta av stadens historiska platser och doften av apelsinblom.

När ska du besöka staden?

Många menar att bästa tiden för ett besök i Cordoba är under vårmånaderna fram till juni. Det är också då som det blir dags för festivaler. I maj så hålls Patios festivalen. Då kommer många hem i staden att bjuda in allmänheten till sina trädgårdar där det blomstrar på ett magiskt sätt.

Upplev Cordobas blommor

Ta en promenad längsmed Calleja De Las Flores. Det här är en mycket liten gata med små gårdar där det finns blommor som är så typiska för södra Spanien. Gatan ligger en bit från det nordöstra hörnet av Mezquita så efter ett besök i katedralen så kan det är vara den perfekta aktiviteten innan det blir dags för fika eller lunch.

Gårdarna har typisk morisk arkitektur. De är till för att ge hemmen skydd mot solen och är byggda på ett sätt som är mycket typiskt för den moriska tidseran.

Besök Palacio De Viana palatset

Det här palatset är en av Cordobas vackraste byggnader. Det är också känt som Museo de los Patios. Här finns det 12 innergårdar. Varje gård är unik. Du kommer bland annat att se apelsinträd och cypresser. Här finns det också ett museum och ett bibliotek som kan vara intressant att besöka.

Den romerska bron

Missa inte den romerska bron som leder dig till Mezquita. Det är en ganska liten bro men den imponerar inte minst för att den fortfarande står kvar. Här finns det också ett museum som heter Al-Andalus och som berättar mer om livet i staden då den var mycket viktig för Andalusien.