Huelva

Huelva

I sydvästra Spanien så finns det ett hörn som kan beskrivas som lite mystiskt. Det är inte så exploaterat som många andra delar av Andalusien. Här finns staden Huelva. Den bjuder på tomma stränder, färska sardiner och så en enorm nationalpark. Om du vill uppleva platser där du slipper trängas med en massa turister så är detta ett resmål du ska ta med i planeringen.

Huelva ligger mellan Cadiz och Portugal och här finns det en kustlinje som är magisk. Oavsett årstid så är en resa till Huelva en upplevelse som du inte glömmer i första taget. Här är några tips på vad du bör göra då du kommer fram.

Upplev orörd natur

Du kan inte resa till Huelva utan att få uppleva fantastisk natur. Här finns det enorma områden av vild natur. Dessa områden ligger mellan Huelva, Cadiz och Sevilla. I söder finns Atlanten och här finns också floderna Tinto och Guadalquivir. Naturområdet som kallas för Doñana har en massa spännande djur. Under vintern så är detta en plats för fågelskådning. På sommaren så torkar stora delar av vattendragen och då är det inte lika många fåglar att skåda.

Om du vill ta dig ut i parken så ska du kontakta Cooperativa Marismas del Rocio som har rätten att köra ut besökare i bussar. Utflykten tar omkring fyra timmar och kostar omkring 30 euro. Det går också att ordna med ridturer i parken och det finns kortare vandringsleder.

Ta en historietur i Huelva

Det går att ge sig ut på guidade historieturer i Huelva. När en jordbävning drabbade Lissabon år 1755 så var det mycket som försvann också i Huelva. Det gör att det inte finns så många äldre byggnader kvar att se. Men helt utan historiska platser och spår är staden inte. Med guidade turer så kan du få se platser som William Martins grav. Hans kropp spolades iland under andra världskriget och med kroppen kom dokument som beskrev falska invasioner av Sardinien och Grekland. Tanken var att tyska spioner skulle tro på dokumenten som en del av det som kallades för Operation Mincemeat.

Christoffer Columbus

I Huelva så kan du få veta en hel del om Columbus för den här staden har fått stor betydelse för hans gärning.  Det var i Moguer i Santa Clara klostret som Columbus övertalade abbedissan att övertala sitt syskonbarn Kung Ferdinand att backa Columbus äventyr.

I Martin Alonso Pinzon huset så finns det en liten utställning om Columbus som kan vara av intresse. Du kan se en film och lära dig mer om mannen som har fått så stor betydelse för världen som den ser ut idag.

Åk båt till Portugal

Från Ayamonte så får det färjor till Portugal. Det tar inte mer än en kvart och så är du i ett annat land. Ät gott på restaurang och njut av ett annat språk innan du åker tillbaka. Det går att åka över med bilar vilket kan vara bekvämt om du har hyrt bil i Andalusien.