Mat och dryck

Mat och dryck

Maten i Andalusien påverkas en hel del av naturen. Nära kusten så är det gott om fisk och skaldjur, längre in mot land så tillagas det ofta rätter med gris och så finns det förstås rätter som är lika vanliga i norra Spanien som i södra som till exempel tapas. Här är tips på sådant som du ska äta och dricka då du är i Andalusien…

Tapas i Sevilla

När du besöker en tapasbar i Sevilla så kommer du att få en tallrik med små bitar som du kan mumsa på till ett gott vin eller öl. Ett tapasfat kommer att ha lite olika saker som till exempel köttbullar som har marinerats med en mandelsås och inlagd anjovis. Sevilla är Spaniens främsta tapasstad. Om du vill äta på den allra äldsta tapasrestaurangen i Sevilla så ska du söka upp El Rinconcillo. Den har serverat denna traditionella rätt i över 300 år!

Spansk skinka

I Andalusiens berg så är luften helt perfekt för tillverkning av serrano skinka. Här finner du många butiker och restauranger som fyller sina skyltfönster med stora skinkor som hänger i krokar. I baren så kan skinkan hänga så att du kan serveras bitar snabbt och lätt. Skivorna ska vara tunna och de serveras ofta med frukt och ost.

I den lilla byn Jabugo så finns det mycket god serrano skinka. Det här kan bero på att skinkan kommer från grisar som matas med ekollon från ortens ekar. Det sägs att det här ger en skinka som smälter i munnen.

Honung av sockerrör

Vill du ha något sött så ska du testa en lokal delikatess som är Miel de Cana. Denna sötsak finner du i Frigiliana som är en vitmålad liten by. Det här är honung som tillverkas av sockerrör. Om du befinner dig i byn så ska du beställa in Berenjenas con miel de cana. Det är stekt äggplanta som toppas med den lokala honungen.

Gazpacho soppa

Spanien är också känt för soppan gazpacho som serveras kall. Det finns en liknande soppa som heter Salmajero som baseras på tomat, olivolja och bröd och kan ha en rad olika ingredienser. Salmajero äter du från en skål eller tallrik medan gazpacho ska drickas från en kopp. Det är mycket vanligt att den kalla soppan dekoreras med hårdkokt ägg. I Cordoba så kommer du att finna riktigt god salmorejo. Det är i denna stad som soppan har sin vagga.

Pescaito frito på solkusten

När du är på solkusten så kommer du att äta en hel del skaldjur. Det är helt naturligt då det fiskas lokalt. En pescaito frito är en rätt som har inspirerats av Englands fish and chips. Det sägs att det var spanska judar som förde den engelska traditionen till Spanien. I Spanien serveras den friterade fisken i pappersstrutar. Om du beställer in rätten på restaurang så får du antagligen en skiva citron till den. Fisken friteras i olivolja och den blir sällan en besvikelse om du tycker om fisk.

Huevos a la flamenca

När det närmar sig lunch så kan du beställa in en huevos a la flamenca. Se bara till att du är hungrig för det här är en ordentlig måltid. Den inkluderar ägg, kryddig chorizokorv och tomatsås. Det hela bakas i ugnen i en lerform och kommer att toppas med mer chorizo och sparris. I Sevilla så hittar du flera fina restauranger som serverar traditionell huevos a la flamenca.

Drick spanskt vin

I Spanien så ska du dricka vin. Det finns flera kända regioner, som Rioja, som tillverkar viner som sedan distribueras i hela landet. När du befinner dig i en stad i Andalusien så ska du passa på att beställa in ett lokalt vin. Låt de som driver restaurangen tipsa dig om rätt sort. Det här kan bli en fantastisk överraskning.

Dessutom så måste du dricka sherry i Andalusien. Här finns några av världens allra bästa sherrysorter och det kan vara trevligt att köpa en lokal variant som present till de som väntar därhemma.