Jaen

Jaen

Provinsen Jaen är ett mycket trevligt resmål och något att fundera lite på då du planerar inför din resa till Andalusien. Det är inte så ofta som Jaen nämns då folk talar om södra Spanien. Detta trots att provinsen ligger alldeles vid populära Cordoba. Det är många som reser genom provinsen för att komma till Granada och som helt missar denna fina del av landet som har så mycket att bjuda på.

Jaen ligger i östra Andalusien och här kommer du att se berg, olivodlingar och mycket mer. Provinsen ligger centralt och det är lätt att komma hit från de stora städerna. Det tar cirka en timme att köra från Granada och en halvtimme till från Cordoba. Från Madrid så tar det omkring 4 timmar att köra. Det finns två tågstationer i området och det går tåg varje dag till Sevilla, Cordoba, Granada, Madrid och Barcelona.

Du kan också åka buss med bolaget Alsa. De har många direktlinjer från olika spanska städer och det här är ett billigare sätt att resa på i södra Spanien.

Upplev bergen och byarna

När du har solat klart vid solkusten så är det dags att uppleva bergen i Jaen. Omkring en femtedel av provinsen är skyddad naturpark. Det betyder att du kan ge dig ut och vandra och se natur och djur som bevaras. Det går också att testa parasegling i denna region vilket kan vara en mäktig upplevelse.

En mycket populär park är Sierras de Cazorla, Segura, y Las Villas. Här finns det tre olika bergskedjor som ligger parallellt med varandra. Området har flera mindre byar och bjuder på helt otroliga vyer. Staden Segura de la Sierra har ett uråldrigt slott som är spännande att besöka.

Oliver och olivolja

Det odlas en hel del oliver i detta område. Det finns också fabriker som framställer oljan. Du kan boka in ett besök på en fabrik om du vill vara med om tillverkningen. Den är numera modern och inkluderar inte stora stenar som ska krossa oliverna men kan ändå vara spännande att bevittna.

Om du inte är så mycket för besök på fabriker så kan du gå in i en vanlig matbutik och köpa med dig en eller två flaskor hem. Här finns det en rad olika varianter. En del har inslag av mandlar vilket är exotiskt.

Ubeda och Baeza

Det här är två städer som ligger mitt i provinsen Jaen. De bjuder på arkitektur från renässansen och har blivit utmärkta som världsarv av UNESCO. I Ubeda så finns det palats och Baeza har ett universitet såväl som en gammal katedral.

Namnen på dessa städer har arabiska rötter. Det finns mycket spännande historia att lära sig mer om. Du kan boka in en lokal guide som kan visa dig runt och berätta mer. Det blir som en levande historielektion.

Ät gott

Missa inte alla fina tapasbarer. Många gånger så kan du få tapas helt gratis till drycken. Men var noga med att kolla att det verkligen är gratis. Om det inte är det så kan det bli lite pinsamt då räkningen kommer och du har ätit några fat av de lokala delikatesserna.