Ta sig runt

Ta sig runt

Det är inte svårt att ta sig runt i Andalusien. Det får betydelse för det finns otroligt många vackra städer i södra Spanien. Om du kommer till Barcelona så bör du ta chansen att resa vidare för att se mer. Men det är långt mellan Barcelona och Sevilla. Det kan bli tal om flera tusen kilometer. Därmed kan det bli lite omständligt att resa från norra Spanien till Andalusien med bil eller buss. Börja med ett inrikesflyg och dra sedan nytta av tågen och bussarna som är moderna och bekväma.

Goda tågkommunikationer

Det finns gott om tågräls i Andalusien och dessa går vidare till norra Spanien och sedan till andra länder i Europa. Du kan till exempel enkelt åka tåg till Frankrike och Portugal. Det kan vara bra att tänka på om du vill göra en längre resa och se mer av denna region. Du kan planera dina tågresor online. Rail Europe har en bra hemsida som är enkel att förstå.

Bussar är billigare än tåg men de är inte alltid lika bekväma och kan ta mycket mer tid. Om du har en mindre budget för resan så kan du kombinera tåg och buss på ett smart sätt.

Ska du åka tåg eller buss i Andalusien?

Det här är en bra fråga. Tågen går som sagt snabbare men de är också dyrare än bussarna. Dessutom så är det så att tågen för det mesta drivs av ett och samma företag. Bussnätet är uppdelat på flera olika bolag och det kan verka lite förvirrande. Med tanke på det så kan det ju verka självklart att tåg blir bäst men så är det inte alltid.

Det finns faktiskt busslinjer som är snabbare än tåget samtidigt som de är billigare. Om du vill åka från Madrid till Granada eller till Bilbao så är det för det mesta smartare att ta en buss. Det blir billigare och det går snabbare.

Spara pengar med tågpass

Om du ska åka tåg i Spanien så ska du se till att få fatt i rätt sorts tågpass som ger dig billigare resor. Det finns pass som enbart är till för Spanien. Du kan också välja passen som är till för resor mellan Spanien, Portugal, Italien och Frankrike. Sedan så finns det allmänna europapass för tåg som är till för den som tänker tågluffa i Europa. Välj det pass som passar din resplan bäst!

Åka buss i Spanien

Om du väljer att åka buss i södra Spanien så får du många val. Bussbolagen har också hemsidor som du når via nätet. Du kan boka i förväg men många gånger så går det lika bra att betala biljett direkt på bussen. Om du befinner dig i större städer som Sevilla så kan du räkna med bra lokaltrafik. Många gånger så kan du promenera till museum och restauranger men det kan också vara roligt att ta en lokal buss eller ett tåg för att uppleva stämningen och träffa lokalbor.

Ta snabbtåg istället för flyg

Något som kan vara bra att veta om du vill ta dig från Barcelona till Andalusien är att det går snabbtåg som kan vara snabbare än inrikesflyg. Med AVE tågen så kan du ta dig från Madrid till Barcelona, Sevilla, Valencia och Malaga på under tre timmars tid. Då får du också njuta av utsikten på vägen och du kan spara pengar på biljetterna.

Hyra bil i Andalusien

Det märks att södra Spanien är närmre Afrika och Medelhavet än nordligare delar av Europa. Här kan det bli hett i trafiken. Men folk sköter sig för det mesta och det är klart att du kan hyra bil och köra tryggt i Andalusien. Bilfirmorna med hyrbilar finns vid flygplatser såväl som vid tågstationer och i städer.

Det kan vara klokt att boka från Sverige och det särskilt inför högsäsong då bilarna kan ta slut när södra Spanien fylls av turister från världens alla hörn. Använd dig av bilbokningssajter på svenska för att hyra bil i Andalusien på ett tryggt sätt. Vi rekommenderar HyraBil.net för att jämföra priser på hyrbilar.