Granada

Granada

En resa till Andalusien bör inkludera ett besök till Granada. Den här staden ligger vid foten av Sierra Nevada bergen. Granada är känd för medeltida arkitektur från tiden då morerna regerade. Fortet Alhambra är världsberömt. Det inkluderar palats, gårdar och pooler såväl som fontäner och trädgårdar.

Om du reser till Granada under vintern så kan det bli mycket kyligt. Då är det inte dumt att shoppa stadens tofflor som är stickade och att dricka te på ett av de många tehusen. Tehusen serverar te och kaffe i arabisk still tillsammans med otroligt goda bakverk.

Alhambra fortet

Det här är ett av Spaniens mest välbesökta monument. Det är fortfarande väldigt vackert att skåda. Fortet är också ett palats och det omges av väggar som är höga och massiva. Det här var en gång bostaden för Nasrid-sultanerna. De bodde i fortet mellan 1200- och 1400-talen. Tornen, gårdarna och de kungliga bostäderna visar hur rikt Granada var då Nasrid-dynastin regerade.

Besök tillåts under morgontimmarna och sedan återigen under eftermiddagen. Under kvällen så går det bara att besöka Nasrid palatsen och Alcazaba samt Generalife. När du köper en biljett för besök så måste du tala om när du tänker komma. Besöken regleras vilket är ett sätt att se till att palatset inte slits ned.

Det går att köpa biljett för samma dag men det är att rekommendera att köpa i förväg. Biljetterna tar snabbt slut under högsäsong. Det går att beställa biljetter online eller via telefon. Tänk på att det inte går att få tillbaka pengar för biljetter som inte används.

Katedralen och det kungliga kapellet

Liksom i många andra städer i Andalusien så har katedralen byggt på det som en gång var en moské. I Granada så har katedralen en mycket imponerande insida. Här finns det flera kapell. Dessutom så är det kungliga kapellet begravningsplatsen för de katolska kungarna och det kapellet ligger alldeles invid katedralen.

Ett besök kräver ingen bokning i förväg. Det går alltid att få plats men katedralen är bara öppen från måndag till lördag och så på söndagsmorgnar.

Banuelo baden

I Banuelo så finns det arabiska bad som är nära tusen år gamla. Det här är en av de bäst bevarade arabiska badplatserna i Spanien. De ligger alldeles under Alhambra fortet. Det tar inte mer än 5 minuter att promenera från katedralen i Granada till Banuelo. Baden är öppna för besök under morgontimmarna.

Utsiktsplatser att besöka

Om du vill ta fina bilder i Granada så ska du bege dig till Paseo de los Tristes, Plaza Nueva och Carrera del Darro. De ligger nära floden Darro. Från dessa utsiktsplatser så kan du se Alhambra och här är det fint att ta bilder som ett minne av besöket. Det går bussar till Carrera del Darro. Om du befinner dig vid katedralen så tar det dock inte mer än två minuter att gå till utsiktsplatsen som är väl värd ett besök.

Mer historia

Det finns mer historia att upptäcka i Granada. Distrikten Sacromonte och Albaycin är historiska. Albaycin ligger mittemot Alhambra och har många smala gator som kantas av hus i arabisk stil. I Sacromonte finns det romska grottor. Här kan du också passa på att se en flamencoshow som ordnas särskilt för turister.

Det går minibussar till dessa distrikt. Men det går också att promenera dit. Om du promenerar så ska du ha bra skor för det är rätt så brant. Dessutom så är gatorna gjorda med kullersten vilket kräver bra skor då du går under en längre stund. Ta med en guide för det är inte helt lätt att hitta rätt på gatorna som vindlar.

Tapas och flamenco

I Granada så finns det gott om tapasbarer. Du kan slå dig ner och vila en stund då du besöker de olika distrikten. Sacromonte och Albaycin har riktigt bra tapasrestauranger. Dessutom så kan du kombinera tapas med flamenco och otroligt vackra solnedgångar. Även om barn kan tycka att det är kul med ett besök i Granada så kan den här typen av aktiviteter passa bäst för vuxna som har tålamod och orkar gå omkring.